Бујановац: Заједно за излечење суграђанке

Професорки енглеског језика Негици Дејковић из Бујановца, пре 15 година установљен је облик рака лимфних жлезда. Сада има 45 година, и даље је онколошки пацијент. Лекари су јој препоручили другу опцију лечења која није на листи РФЗО-а, па је колектив ОШ "Бранко Радичевић" из Бујановца, школе у којој Негица ради, организовао хуманитарну продајну изложбу. Јавили су се уметници, поклонили слике.

По звању је професор енглеског језика, али за Негицу Дејковић колеге кажу да је стручњак у области неодустајања, радости, енергије. Велики је борац, живи са карциономом 15 година, прима терапију, а на посао иде редовно.

 

"Изађем до града, на кафу са друштвом, одем код козметичара, возим ауто. Све оно што ми болест дозвољава, али сам свесна своје болести у сваком тренутку. То је болест коју не смете да негирате, озбиљна је и мора се живети у складу са њом. Ја сам своју болест прихватила као део себе и мислим да је то кључ свега", каже Негица Дејковић, професорка енглеског језика.

Активна је, позитивна, храбра, ужива у малим стварима. Кћерка Стефана и колеге у Основној школи "Бранко Радичевић" у Бујановцу су јој највећа подршка.

"Негица је жива ватра од жене, није се дала. Прими терапију и одмах дође на посао. Никад није она уморна, никад није болесна, никад је ништа не боли", каже Мирјана Нешић, директорка ОШ "Бранко Радичевић" у Бујановцу.

Негици су лекари препоручили лек који није на позитивној листи Републичког фонда за здравствено осигурање, па је колектив основне школе организовао продајну изложбу хуманитарног карактера.

Маја Антић, професорка француског језика каже да је било доста акција: "Било је више организованих свирки у Врању, у Бујановцу је било више продајних изложби, било је прикупљања новца на различите начине јер је њој новац заиста неопходан."

"Увек учествујем у многим, у свим акцијама кад ме неко позове, кад сам упознат. И то ми је задовољство, нарочито кад су деца у питању, кад су млади у питању", каже Драган Стојановић Шутил, ликовни уметник.

У Галерији Народног музеја су графике, слике, портрети 18 аутора, дела ће бити ту док их неко не откупи. А Негица свима поручује да одустајање није опција.

Текући рачун на који ко жели, може уплатити новац:

Рајфајзен банка, Негица Дејковић, 265-0000005372877-60 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи