После поплава, невреме нанело нове штете у општини Кнић

У општини Кнић јуче је за само двадесет минута пало око 30 литара кише по квадратном метру. Град је причинио штету усевима, објектима и путној инфаструктури.

Уместо да за неколико дана бре плодове, породица Филиповић из Губеревца код Кнића, процењује штету. Петочлано домаћинство које живи од пољопривреде у засад корниишона уложило је више од хиљаду евра. Имали су и уговорен откуп на немачко тржиште.

Према процени Душана Филиповића штета је око 70 одсто:

"Та биљка ће се опоравити, а сад колико ће се опоравити - то ће тек видети."

Киша и град падали су у неколико села. Поново су оштећени атарски путеви, воћњаци, куће, ратарске клтуре.

Милица Филиповић каже да кукуруз гаје на два хектара:

"Прошли пут нам је поплава однела, ми то подсејали. И сад нам је град све унштио. Више немамо ни средстава да улажемо у то."

Град је највише оштетио кровове, стакла на возилима, лимарију, истиче Ђорђе Тодоровић, из Балосаве:

"Баш је велика штета, никад овакав град није био до сада."

Кнић је пољопривредна општина. Од око 14.000 житеља, две трећине живи од пољопривреде. После поплава пре двадесетак дана и синоћног града, на већини парцела штета је стопостотна.

"У биолошком смислу, заснивање неке нове производње у јулу, када се очекују температуре од 35-40 степени, заиста је немогуће сматрати да ће људи у свој рад нешто да остваре у текућој години", каже Сузана Нешковић, директорка ПССС Крагујевац.

"До сада смо урадили прелиманарни извештај", истиче Небојша Арсенијевић, Општина Кнић. "Процена штете у пољопривреди је негде око 150 милиона на 1.200 хектара пољопривредних површина. Очекујемо ових дана процену штете са путева, мостова, објеката."

Од последица претходног невремена, у Книћу је санирано око 30 одсто оштећења на инфраструктури а почиње и нова процена штете. У Крагујевцу, после синоћне кише, исрпљена је вода из свих подрума и објеката који су били поплављени, и ради се на рашчишћавању путева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи