Одржан 25. фестивал цвећа "Руже Липолиста"

У најмиришљавијем селу у Мачви, чувеном по хиљаду стабала липа, одржан је 25. фестивала цвећа "Руже Липолиста". Ове године у том селу процветало је 800.000 пупољака који су, кажу мештани, најбољи амбасадори лепоте и пријатељства.

На изложби цвећа у Липолисту, аранжман са  Ајфеловом кулом привукао је посебну пажњу, као  подсетник  на стари Шабац у доба Јеврема Обреновића. Аутор је Слободан Џагић, млади произвођач ружа из Звезда код Шапца, који  је три дана правио само конструкцију а за декорацију користио своје руже  чајевке.

"Желео сам да представим свој град Шабац, који носи епитет малог Париза", објашњава Џагић. "Био сам у Холандији, видео сам овакве ствари, тако да сам желео тако нешто да применим и код нас."

Бројни посетиоци задржавали су се и код рама од ружа, стрпљиво чекајући на ред за  фотографисање.

Биљана Ивановић је за срце од ружа, које је правила дуже од пет сати, употребила више од хиљаду цветова.

Гајењем ружа у Липолисту бави се десетак породица на површини од 25 хектара. Међу највећим произвођачима је  породица Милана Топаловића, који производе 200.000 садница годишње:

"Плус украсно биље и воћне саднице на површини од 20 хектара. Саднице боровнице које производимо иду углавном на домаће тржиште."

Руже из Лополиста се углавном извозе у земље региона, Пољску и Русију. У породици Маринковић то је посао, али и инспирација за уметнике. Њихове саднице имају и писци Горан Петровић, Милован Данојлић и други творци антолигије о биљкама и пријатељству.

"Од својих пријатеља којима сам поклонио саднице добио сам приче и неке белешке тако да смо направили књигу која се зове Писац у врту", каже песник из Липолиста Томислав Маринковић. "Ружа је вечна инспирација:"

Током 25. Фестивала цвећа Липолист је угостио неколико хиљада посетилаца из региона за које је припремљен уметнички програм и обилазак расадника. Међу онима који ће однети најлепше утиске су и Ибрахим Хаџибајрић, начелник Општине Стари град у Сарајеву, и Смиља Равић, из Лаћарка код Сремске Митровице.

Руже из Липолиста цветају испред нашег Белог двора али и америчке Беле куће. Међу 300 сорти најтраженија боја је црвена као симбол љубави и  лепе будућност села.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво