Спасовдански турнир у Трсту

У Трсту живи велики број Срба који се, на различите начине, труде да очувају српску културу и традицију. Дуже од деценије организују Спасовдански турнир у малом фудбалу, на који долазе Срби и из других градова Италије и суседних земаља.

Спасовдански турнир у малом фудбалу Удружење Срба "Вук Караџић" из Трста организује већ дванаест година. На њему учествује 36 екипа из Италије, Аустрије, Словеније, Србије.

Ово није само спортско надметање већ и дводневно дружење тршћанских Срба, којих је у овом граду око десет хиљада.

"Град Трст нас је прихватио оберучке, сва деца која овде заврше школу могу да нађу и запослење, тако да немамо никаквих проблема по националној основи", истиче Дејан Никодијевић, потпредседник Удружења Срба "Вук Караџић" Трст.

Срби се у Трсту окупљају око Удружења "Вук Караџић" и Цркве Светог Спиридона из 18. века. На тај начин покушавају да спрече асимилацију младих генерација.

"Ако моја генерација дигне руке од васпитања те деце у српском духу, ми смо изгубљени за сва времена", Зоран Марковић, председник Удружења Срба "Вук Караџић", Трст. "Надам се да то није тако, зато функционише и овај фудбалски турнир, ево овде се два дана говори само српски."

Наши сународници важе за добре раднике, а колико их домаћини поштују говори и то што је редовни гост на Спасовданском турниру градоначелник Трста Роберто Дипјаца.

"Ми сматрамо Србе као део Трста", наглашава Роберто Дипјаца, градоначелник Трста. "У Трсту постоји српска заједница одувек, то је врло важан део нашег града, потпуно су интегрисани, то се види увек. Ја сам презадовољан српском заједницом, нема никаквих проблема."

У оквиру Удружења "Вук Караџић" ради и културно-уметничко друштво, али је фудбал њихова главна активност. Екипа "Србија спорт" вишеструки је победник тршћанске лиге у малом фудбалу, а српски навијачи бодрили су и нашу младу фудбалску репрезентацију на Европском првенству.

Иако не игра на свом терену, јер Трст је ипак у Италији, може се рећи да млада фудбалска репрезентација Србије игра пред својом публиком, због великог броја Срба који живе у Трсту. Тако ни овог пута није изостала подршка са трибина.

У полувремену утакмице између Србије и Аустрије уручен је пехар победничкој екипи Спасовданског турнира "Либерта Беч" и признања најбољим играчима. Тршћански Срби су, и овог пута, показали да су им корени и даље дубоко у домовини, иако их је живот однео на обалу Јадрана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи