Социјално предузетништво лесковачких ученика

Ученици Техничке школе "Раде Металац" из Лесковца прву ученичку компанију основали су пре четири године. Мноштво идеја преточили су у различите производе. Ова година је у знаку социјалног предузетништва и производа за свакодневну употребу особа са инвалидитетом.

Спој механике и електронике уз знање и заинтересованост произвео је електронску браву за откључавање врата и прозора даљинским управљачем.

Према речима Душана Голубовића, из ученичке компаније „Кик-лок”, брава је намењена свима, а највише ће користити особама које се отежано крећу.

О особама са инвалидитетом размишљали су и док су правили кашику за мешање.

„Дошли смо на идеју тако што смо желели да помогнемо људима који имају проблем са коришћењем руку или проблем са моториком, такође и да помогнемо деци са развијањем моторике”, каже Младен Милошевић.

Повећава безбедност, смањује степен оштећења код аутомобила без сензора за паркирање. И сејф драјв је део социјалног предузетништва Техничке школе „Раде Металац”.

„Ми сваке године учествујемо у образовним програмима", истиче Светлана Марјановић, „један од програма је и социјално предузетништво и ту већ два пута заредом смо показали добре резултате.”

За те изуме струка их је даривала признањима, од удружења особа са инвалидитетом стижу похвале.

„Патент који много значи особама са инвалидитетом показатељ је да они препознају наше проблеме”, наглашава Драгана Петровић, секретарка Удружења дистрофичара Лесковца.

Једва да су пунолетни, али испит зрелости и друштвене одговорности су положили. Ново и занимљиво искуство даје и финансијске резултате.

„Ученици се кроз овакве радове спремају за свет одраслих”, каже Игор Арсић, помоћник директора Техничке школе „Раде Металац” у Лесковцу, „они направе неку фирму, направе нешто, виде цео тај животни циклус неког од тих предузећа и неки ученици крену да зарађују током 3. и 4. разреда.”

Неки од њих су, истиче Филип Јовановић, ученик 3. разреда Техничке школе „Раде Металац”, добили понуду да реализују то на вишем нивоу, добили су купце.

Има ли боље препоруке за наставнике и образовне профиле лесковачке Техничке школе, пре свих смер информационих технологија, за који ће се, сигурно је, тражити место више?

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи