Врање: Центар за мигранте

Светски дан избеглица обележавају и мигранти из блискоисточних земаља, смештени у прихватним центрима. Наша екипа посетила је прихватни центар у Врању у ком су за мигранте и децу из овог града организоване игре без граница.

У дворишту Прихватног центра, полигон - деца се такмиче у 10 игара. Основни реквизити су лопте, различитих димензија. Задаци исти, а такмичење у другом плану.

 

"Свиђа ми се ова игра, играла сам је раније у кампу и вежбала сам. Сигурна сам да ће бити добро, друштво је одлично", каже Рожина, из Ирана.

"Спријатељили смо се и чујемо се и дан-данас преко друштвених мрежа", каже Мила Марковић, ученица из Врања. "И много ми је драго што сам упознала тако неког".

Четири тима у млађој и старијој категорији надметала су се у брзини, спретности и знању. Деца из Врања и прихватних центара друже се, заједно иду у школу.

"Да им омогућимо да се данас играју, да уживају с обзиром на то да је почео школски распуст. Да им пружимо прилику да се друже као што су се дружили и у току школске године", објашњава Тамара Симоновић, из Групе за децу и младе "Индиго".

У Прихватном центру у Врању је око стотину миграната, углавном породица са децом.

број коментара 0 Пошаљи коментар