Ваљевци и комарци

Дуг кишни период овог пролећа погодовао је размножавању комараца, а Ваљевци кажу да не памте такву најезду. Како је уништавање ларви у читавој Србији каснило због временских прилика, у Ваљеву касни и јавна набавка за запрашивање комараца и уништавање глодара.

Ваљево је град са много зеленила. Има четири реке, бројне паркове, а у стабменим насељима су велике зелене површине. Када се дезинсекција не обави благовремено, а кише потрају током пролећа, комарци се намноже. Ваљевци памте да је запрашивање претходних година било на време, па сада негодују.

"Превише их има код Колубаре и тих тако река, поготово на парку Пећини."

"Како видим, ништа нису прскали. Много уједају, ја сам сав у ожиљцима овде, на ногама. И моја мајка исто и цела моја породица."

"Уједају, непријатно јесте, али шта се може."

"Морају да беже људи, да се мажу неким препаратима. Најезда велика."

"Страшно је. Нису још прскали, али видећемо ште ће бити до краја. Никад као ове године", жале се неки од анкетираних грађана.

Држава је организовала уништавање ларви комараца у читавој Србији када се време стабилизовалао. Том мером у Ваљеву обухваћено је четири стотине хектара, а руководство Града чекало је да види њен ефекат.

„Кад смо схватили да имамо одрасле јединке које овим третманима нису могле бити уништене, ми смо спровели јавну набавку. Отварање је 24. јуна ове године и надам се да ће све бити у реду са понудама и да ћемо што пре моћи да завршимо оно што се тиче обавеза Града, а то је третирање комараца из ваздуха, третирање са земље и уништавање глодара", објашњава Јелица Пањковић, начелница Градске управе у Ваљеву.

За дезинсекцију и дератизацију у градском буџету ове године планирана свота је 2 750 000 динара без ПДВ-а. Уништавање ларви комараца у целој земљи биће обављено још два пута, у јулу и августу. А Ваљевци са нестрпљењем очекују најављено запрашивање комараца како би им било пријатније током лета и у граду и у природи.

број коментара 0 Пошаљи коментар