Почела да ради фабрика за прераду воћа у Блацу

У блачком селу Гргур почела је да ради фабрика за топлу прераду воћа. Тиме је, уз сушаре и хладњаче, заокружена прерада органског воћа у тој компанији која већ деценијама сарађује са око петсто коопераната из тог дела Србије. Отварањем нове фабрике створени су услови за повећање производње и запошљавање нових тридесетак радника.

У једном од највећих воћарских центара у блачкој општини, селу Гргуру, воће се одувек гајило, али је обрисе савремене, плантажне производње добило тек неколико деценија уназад. Данас је, кажу мештани, на њима само да производе по одређеним препорукама и других брига готово да немају.

„Свако домаћинство сеоско има мало купине, мало вишње, мало јагоде, тако да целе године има посла", каже Хранислав Танасијевић, воћар из Горњег Гргура.

По струци агроном, Живорад Јанићијевић је радни век провео у ПКБ-у, а када је отишао у пензију, вратио се у родни крај и ту наставио да се бави пољопривредом. Одлучио се за органску производњу, коју је покренуо са кооперантима две хиљадите године.

„Он нам даје и фолију унапред и црева унапред и све, значи он нас кредитира тако рећи и после му ми враћамо кроз род, а то је изузетна ствар за нас сељаке", наводи Звонимир Вишић, воћар из Горњег Гргура.

„Ми имамо ексклузивног купца „Традинг органик" из Холандије преко кога извозимо у све земље Европе и Америку. Имамо десет сертииката који нам омогућавају да то можемо да извозимо, а сада смо увели и Глобал Гап, нови стандард", каже Живорад Јанићијевић, власник фирме за прераду воћа из Доњег Гргура.

Сертификовано, органско воће углавном завршава у извозу као осушено, замрзнуто,а од ових дана, захваљујући новом погонуи прерађено у каше и пирее. За локалну самоуправу сваки нови погон у привредно неразвијеном подручју, има изузетан значај.

„Нама у нашој општини је потребно још оваквих инвеститора као што је Миди органик", каже Милан Ћурчић, председник општине Блаце. "Они су битни не само за нашу општину, већ за читав регион."

Нове фабрике за овдашње становништво значе запошљавање и извесну будућност. Уз редовну зараду, за своје раднике који се одлуче на брак и родитељство "Миди органик" обезбеђује и значајну новчану подршку од по 2.000 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво