Нови багер тежак хиљаду и по тона у Костолцу

На копу Дрмно код Костолаца завршена је монтажа одлагача који је део новог рударског система. Он ће, заједно са багером и транспортним системом, повећати производњу угља са девет милиона на 12 милиона тона годишње, за потребе термоелектране.

Новом багеру који је данас започео радни век, ускоро ће се придружити и нови одлагач. Заједно чине шести систем Багер-трака-одлагач који ће повећати обим производње на Коповима Костолац.

„Нови рударски систем ће омогућити повећање производње угља са девет милиона на 12 милиона тона овде у Костолцу на годишњем нивоу", каже Милорад Грчић, в.д. директор ЈП ЕПС.

„Овај одлагач заједно са багером и транспортним системима ће дугорочно осигурати сигурну и модерну производњу угља за потребу термоелектране", објашњава Ивица КАРАЧИЋ, ФЛ Шмит, подизвођач.

Када буде изграђена трафо станица „Рудник 5", крајем године, почиње пробни рад. Нови одлагач дуг је 135 метара, тежак 1500 тона, а за један сат може да одложи 8.500 кубних метара земље, односно растресите масе.

БТО систем део је друге фазе модернизације Термоелектране „Костолац Б". Пројекат се реализује на основу међудржавног споразума Србије и Кине, а подразумева изградњу новог блока, што захтева повећање производње угља.

„Ми ћемо сигурно завршити пројекат на време уз помоћ Министарства енергетике и рударства и ЕПС-а. Да што пре завршимо пројекат и обезбедимо један квалитетан систем привреди Србије и ојачамо пријатељство између две земље", тврди Рен КАИЛОНГ, директор огранка ЦМЕЦ Србија.

„Ово је година у којој ћемо ући у озбиљне набавке и ово је година у којој ћемо отворити набавку два велика система која су нам кључ за отварање новог копа Радљево који треба да обезбеди дугорочну и пуну будућност са електричном енергијом", каже Алеxандар АНТИЋ, министар рударства и енергетике.

Монтажу БТО система радиле су српске компаније Феромонт инжењеринг и Микроконтрол, што им омогућава проширење технолошких знања и референце за будуће радове.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво