Млади иноватори на Фестивалу науке у Тутину

Међународни фестивал науке у Тутину окупио ученике једанаест школа из Србије и региона. Млади истраживачи такмиче се у знању из области хемије, биологије, информатике и других научних области. Партнер фестивала је амбасада Канаде у Србији.

Хемијски камелеон, Теслин трансформатор, дух из боце и ватра која не пече, само су неки од огледа изведених на Фестивалу науке у Тутину.

„Узмемо један дезодоранс и склонимо отварач горе, напунимо детерџент - односно раствор, а y мехуру који смо добили, у руку узмемо те мехуре које смо добили и и гори ватра, а не добијете опекотине", објашњава Рафет Смаиловић из Средње мешовите школе из Петњице у Црној Гори.

"Теслин трансформатиор на којем можемо да стварамо пламен и на ком може да се ствара струја, за коју није потребна жица - наш нови патент којим пишемо имена путем загревања жице и сечењем стиропора", каже Рамиз Тутић из Гимназије у Новом Пазару.

Приближавање науке деци, размена информација, контакти са младим научницима из других делова земље и региона, од великог су значаја за све учеснике фестивала.

"Заиста је задовољство што сам у Тутину и што имамо прилику да се сусретнемо са огромним ентузyијазмом младих и да се уверимо колико је овде присутан мултикултурализам на делу", каже Брајан Ебел, саветник у амбасади Канаде у Србији.

"Оно што је важно је да нафгласим да Тутин стално издваја средства за образовање, науку и технологију. То смо учинили и ове године, и оно што је важно да нагласим, да општина константно ствара боље услове за боравак и рад наших ученика и студената, разним подстицајима", каже Кенан Хот, председник Оопштине Тутин.

 

Од оснивања фестивала изведено је 35 огледа.

„Имамо неколико нових школа које су ове године узеле учешће. То су Власотинце, Лесковац и Рашка. Драго ми је да сваке године долази све већи број школа", каже Вахидин Рамићевић, директор Фестивала науке у Тутину.

У сарадњи са мисијом ОЕБС-а приказан је филм о очувању природих ресусрса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво