Насиље над старијима

Уочи 16. јуна, Међународног дана борбе потив насиља над старијима, суочавамо се са поражавајућом статистиком - само прошле године регистровано је око 3000 случајева насиља над старијим члановима породице. Насилници су најчешће њихова деца и сродници.

Више од четири деценије 75-годишња женаиз околине Краљева трпела је вербално и физичко насиље мушких чланова своје породице. Под старе дане смогла је снаге да све то пријави Центру за социјални рад.

„Док сам трпела, трпела, не може више да се трпи, не могу да трпим батине и разил, сви други бољи него ја", каже жртва насиља.

Старији родитељи насиље деце доживљавају и као свој лични неуспех. Децу бране причама да је за то крив неко други и у изузетно ретким случајевима спремни су да сведоче против њих.

„Стари људи не пријављују насиље управо зато што су у сталној борби са емоцијама љубави и страха и у потреби да заштите ипак своје ближње који их злостављају, који их воле", објашњава Славица Дејковић, породични психотерапеут.

30 одсто од укупних пријава за насиље у породици је насиље над старим особама, а они који га пријављују су најчешће сродници или комшије,врло ретко члан породице.

„Најчешће је у питању физичко насиље али много чешће психолошко, емотивно, економско, када се старој особи ускраћује новац, струја, храна, основне животне намирнице. Најчешће су насилници корисници алкохола или опојних дрога и то је заиста велики проблем, насилни су према старим родитељима, зато што траже новац од њих, или их из неких других разлога злостављају", наглашава Бисерка Јаковљевић, директорка Центра за социјални рад.

Почетак 21. века донео је и нови вид насиља над старијим особама, психолози га зову "синдромом бабе робиње". Овај феномен подразумева испуњавање великог броја кућних послова, али и чувања унучића и болесних или немоћних чланова породице, што је за старе особе такође својеврсно насиље.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво