Јефимијин вез у Љубостињи

Најбољи српски песници, и ове године, окупили су се на традиционалној манифестацији "Јефимијини дани" - у част прве српске књижевнице. Највише песничко признање, "Јефимијин вез", ове године, припао је Гордани Ђилас, књижевници из Београда.

Монахиња Јефимија је спона српске средњевековне књижевности и модерног песничког стваралаштва. Похвала Кнезу Лазару, која је извезена на свили је стуб наше духовности.

"О нови мучениче, Кнеже Лазаре, преклон колена пред владиком који те је венчао. Моли да, многолетну добру живот, вољена ти чеда проводе богоугодно, моли да православна вера хришћанска неоскудно стоје у отачаству ти", говори Јасмина Стојиљковић, глумица.

Завршно вече ове манифестације одржано је у Љубостињи, задужбини књегиње Милице, манастиру који је сазидан крајем 14. и почетком 15. века.

"Почели смо отварањем Јефимијиних дана и вечери која се звала - Од рода и светла славна", посвећена књегињи Милици. Беседу је говорио господин Будимир Дубак, српски песник из Црне Горе", каже Верољуб Вукашиновић, председник Организационог одбора Јефимијиних дана.

"Српски песник када добије награду Јефимијин вез, онда се ту подразумева суштина самог песништва, али и својеврсне жртве, приношење жртве, то везење, то исписвање поезије на свили у златовезу које је чинила Јефимија, такође је чини јединственом песникињом у светској поезијии", истиче Будимир Дубак, песник из Црне Горе.

Награду Јефимијин вез, ове године, добила је књижевница из Београда Гордана Ђилас.

"Ова награда пуно значи јер, просто, та чињеница да је моја поезија препозната сведочи о неком континуитету, о дубини, о духовности наше традиције и наше културе", истиче Гордана Ђилас, књижевница.

У порти Љубостиње одржано је књижевно вече "Јефимији у част", где су стихове говорили песници из Републике Српске, Црне Горе и Србије.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи