Гоша чека новог власника

Фабрике шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке поново ће се наћи на продаји. Постројења ових дана обилазе представници заинтересованих компанија из Србије, али и из других земаља. Судбина некадашњег гиганта биће позната средином наредног месеца.

Док се у Смедеревској Паланци ишекују још један покушај продаје Фабрике шинских возила "Гоша", која је заказана за 19. јул, око стотину некадашњих радника привремено је ангажовано на реконструкцији путничких вагона Србија воза.

"Драго нам је што долазе фирме које се баве истом делатношћу којом се бавимо и ми. Тако да се надамо да ће неко да нас купи да би могли да наставимо да радимо и моје колеге које тренутно нису ту да би почели да радимо поново", каже Милан Вујичић, представник радника у одбору поверилаца.

Иако у стечају, фабрика је, кажу, очувана у целости.

"Машине су у оном стању у ком су остављене. Оне које су биле исправне и даље су исправне. Има неке које су зреле за сервис. Али све је ту. Сачувано је. Ништа није отуђено, ништа није оштећено", наводи Зоран Љубисављевић, последњи технички директор.

Највећа предност Гоше је високостручна радна снага и близина аутопута, међународне пруге и луке. Највећи проблем - недостатак тржишта.

"Очекујемо да ће нас купити озбиљна компанија која има тржиште, јер кључ успеха Гоше је у тржишту. Гоша је престло да функционише зато што није имала тржиште", наводи Аца Митић, стечајни управник.

Међутим, уколико фабрика и добије новог власника и тако се извуче из стечаја, неће бити исплаћени сви повериоци.

"Огромни су дугови Гоше. Они су преко 30 милијарди динара у овом тренутку. Према томе, нећемо моћи да намиримо те дугове. Питање је да ли ћемо намирити и само први исплатни ред", објашњава Аца Митић, стечајни управник.

Гоши још очекују да ће најављена нова продаја бити успешна, како би компанија у којој је некада радило 11.000 запослених, поново изашла на тржиште.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво