Грађани против изградње стамбених блокова у Дубочици

Град Лесковац је продао инвеститорима из тог места две зелене површине између стамбених блокова у насељу Дубочица. Овај потез изазвао је незадовољство грађана који настављају да се окупљају и након предаје петиције градским властима.

Лесковачко стамбено насеље Дубочица подигнуто је крајем седамдесетих година, по највишим стандардима. На месту где се сада деца играју, а пензионери одмарају, ускоро би могле да никну још две стамбене зграде. У граду су, кажу, продали неизграђено грађевинско земшљиште, а реч је заправо о зеленој површини.

"Овде смо 40 година и ово су изградили искључиво садашњи пензионери. И сами осећате овај мирис липа, ово зеленило које се ретко среће у граду. Да ли можете да замислите да изгледа другачије. Не, никако, зато сам овде. То поклопити бетоном, то је лудост. Ја нисам из ових зграда, ја сам из кућа, али сам дошао да дам подршку", кажу мештани.

Оваквом одлуком трде грађани крши се члан Закона о изградњи. Не само да ће остати без зелених површина, већ се угрожава стабилност постојећих зграда, а густина насељености већ је велика. Зато је граду упућена петиција да се измени План генералне регулације за овај блок.

"За десет дана скупили смо 1.708 потписа што је заправо доказ и наш вапај и апелза градске власти да нам сачувају наш дом", објашњава Данијела Влаховић, из Дубочице.

"Да ће надам се, ове људе који су купили ова два плаца, на неки начин обештетити или на неки начин регулисати њихов проблем, а нама надамо се оставити ово зеленило", каже Небојша Маринковић, из Дубочице.

План генералне регулације донет пре четири године, пре тога био је на јавно увиду, али без примедби грађана, каже главни урбаниста објашњавајући да се све ради у складу са Генералним урбанистичким планом.

"Плански акт је предвидео погушћавање на основу плана вишег реда и реализацију за изградњу колективних стамбених зграда", објашњава Ивана Јоксимовић, главни урбаниста.

Урбанистички пројекат за овај простор и јавна презентација тек предстоје, кажу надлежни. Грађани верују да се неће оглушити о њихов глас, јер је квалитет живота њихове деце вреднији од прихода и трошкова изградње нове инфраструктуре, на некој мање урбаној локацији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво