Свињско месо скупље и до 15 одсто

Док откупна цена товљеника констано варира, и последњих дана је у паду, цена свежег меса у продавницма је у порасту. У просеку, свињетина је поскупела за 10 до15%.

Свињски бут је скупљи за око педесет динара по килограму и у већини шабачких месара је сада 500 динара. И у великим маркетима поскупеле су све врсте свињског меса.

Повећана је цена свежег меса, али не и товљеника у откупу, тврде сточари, који су, кажу, навикли на нестаблино тржиште, и губитке у производњи.

"Цена свиња иде горе-доле, као откуцаји срца, 20-30 динара горе-доле иде, то је нешто. На тржишту се чуда дешавају", каже Жељко Милутиновић, сточар из Дреновца.

"Трговци дижу цену у продавницама, сељак од тога ништа не добија, и после тога трговци не враћају цену, тако да трпи потрошач, она ситан и радник трпи те ударе, и ствара се погрешна слика, да је сељаку добро, да је сељак зарадио, нажалост, сељак све мање зарадјује, а све више губи", објашњава Предраг Срдановић из Одељења за пољопривреду Шапца.

Због појаве свињске куге у Кини, повећана је цена свињетине у Европи, то је утицало и на поскупљење у Србији.

"Цена се не формира у Србији, цена се формира на берзи која је сваког четвртка у Немачкој. Ми апсолутно немамо никакав утицај, ни кланичари, ни трговци, ни одгајивачи. То је берзанска роба као што је кукуруз и пшеница", каже Иван Михаиловић, месар.

Просечан становник Србије, годишње поједе око 35 килограма свињског меса. Због пораста цене прасади у Европи, у наредном периоду очекују се нова поскупљења свињетине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво