Макета Дунава од извора до ушћа

Јединствена макета Дунава, направљена од бетона и дуга 146 метара, налази се у Ковину. Годинама је била запуштена, а сада је новцем из општинског буџета обновљена и биће део туристичке понуде града.

На некадашњем римском утврђењу Град, изнад ковинске марине, у лепом парку, налази се јединствена, макета тока реке Дунав, која приказује све њене меандре, притоке и градове кроз које пролази. Направљена је још 1964. године.

"По налогу председника СФРЈ, Јосипа Броза Тита, да би се он уверио како ће ток Дунава изгледати током изградње хидроелектране Ђердап. Али он је никада није видео, само је чуо да је изграђена", каже Дивна Кирилов, директорка ТО Ковин.

Макета је годинама била запуштена, а општинска управа обезбедила је 10 милиона динара за реконструкцију.

„Поправили смо пумпе које нису биле у функцији, средили смо речно корито, извршили обележавање, урадили расвету, изградили стазе покрај макете и учинили да она, која никад није засијала правим сјајем, буде на велику радост Ковинцима, јер вода напокон тече у макети", наводи Сања Петровић, председница општине Ковин.

Макета Дунава представља битан део туристичке понуде Ковина, а интересантна је пре свега наутичарима, који воле ову реку.

"Понудићемо је да туристи, али и ђаци и студенти буду упознати са током Дунава кроз Србију, јер то је јединствена макета код нас и у Европи уопште", каже Дивна Кирилов.

Остаци римске тврђаве и ова макета сигурно би били занимљиви и европским крузерима који плове Дунавом, али за сада они не могу да уђу у малу ковинску марину.

број коментара 0 Пошаљи коментар