Филип Трајковић - јуниор, а сениорски европски првак у џиу џици

Филип Трајковић момак из Алексинца већ 14 година тренира џију џицу, почетком јуна иако јуниор такмичио се у категорији сениора на Европском првенству у Букурешту и на изнанађење свих, чак и његовог оца тренера, освојио златну медаљу. Филип, је иначе, студент прве године Електронског факултета у Нишу, а као врхунски спортиста је стипендиста Министартсва за омладину и спорт.

Филип живи скромним животом бруцоша у студентском дому у Нишу, испите које је до сада имао положио је са деветком, каже да добра организација подразумева више сати учења, а у паузи тренинзи.

"Стварно су и спорт и факултет јако тешки поготово да се то уклопи једно са другим, ипак успевам да нађем време, тешко али уз добру организацију времена све је могуће", каже Филип Трајковић, европски првак у џију џици.

Филип још нема 20 година и још увек је јуниор и актуелни јуниорски првак у овом спорту, његов отац уједно и тренер, желео је да се Филип опроба и у знатно тежој сениорској категорији.

"Процес стварања врхунских такмичара је веома дуг, потребно је то од малих ногу извести неког од такмичара поготову још теже то извести своје дете или свог сина. У договору са селектором репрезентације Србије професором Јаношом Копасом смо направили такву стратегију, он је проценио да може и улио поверење и њему и мени да можемо да кренемо у освајање те неке европске медаље и уосталом да превазиђе ту баријеру измедју јуниорске и сениорске категорије", наводи Драган Трајковић, отац и тренер, а Филип додаје:

"Нико од мене није очекивао да се вратим уопште са медељом, а камоли са златом зато што су момци који се тамо такмиче изузетно врхунски борци који се такмиче већ по можда и више него што ја имам година, тако да генерално сам по себи ми је био успех да се тамо појавим."

Џију џица је спој више борилачких вештина, знање и ментална снага су пресудни и за спортске али и за  животне изазове.

"И код њега и код мог старијег сина који је, такође, врхунски спортиста и они тако заједно тренирају и пред њима је стварно једна блистава каријера, под условом ако наставе са одрицањем са упорношћу коју су до сада имали", каже Драган Трајковић.

Филип планира да заврши факултет и нађе добар посао, али наглашава:

"Спорт ћу наравно наставити да гурам до крајњих граница, докле могу, док не узмем све што се може освојити."

А у блиској будућности, Филип ће у јуниорској конкуренцији наступати и на балканском, европском и светском првеснтво у џију џици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво