Почели шести "Буцини дани"

Александровац Жупски, ове недеље је, не само престоница вина, већ и позоришта. Фестивал "Буцини Дани" посвећен глумцима, а осмишљен пре свега да сачува успомену на драмског писца и критичара Милосава Буцу Мирковића, отворен је шести пут.

"Буцини Дани" који се финансирају искључиво донацијама и новцем из општинског буџета прерасли су у најзначајнији позоришни фестивал у Расинском округу. Карте се резервишу више од месец дана унапред, што показује размере овог догађаја за публику, која је ускраћена за овај сегмент културе.

"Тако да ето усхићење је велико, узбуђење је увек велико, фестивал је велика ствар. У ова тешка времена морамо неговати културу.Кроз овакве манифестације културе ми лечимо заправо наше менталитетске и духовне слабости", Јелена Стајковац, директорка фестивала "Буцини Дани".

"Па чини ми се да је овај фестивал поготову више је једно дружење и да су награде у другом плану. Јер тај ентузијазам на основу ког је настао фестивал тих младих девојака које су покренуле целу општину и подигле фестивал који је већ добио , за који се већ зна и који доводи заиста најбоље представе из земље тај фестивал стварно треба да се подржи. Да га сви ми подржимо", наводи Андреј Шепетковски, члан жирија фестивала.

У фоајеу изложба као увод у позоришну чаролију, омаж дами српског глумишта Светлани Цеци Бојковић, добитници Стеријине награде за животно дело. Са публиком од почетка добри дух фестивала и велики пријатељ Буце Мирковића, Мира Бањац . На позорници у такмичарском делу прва од пет представа које су одабрали селектори "Петријин венац" Атељеа 212.

"Тако да ово су сада јако важне ствари и мислим да позориште мора поново да почне да се гаји баш у малим срединама, да бисмо га некако раширили поново, да не буде стално локализовано на једном месту", сматра глумица Марта Бјелица.

У наредним фестивалским данима следе "Режим љубави", такође "Атељеа 212", "Тартиф" Сомборског и Српског Народног позоришта Нови Сад, "Јами дистрикт", представа рађена у коопродукцији са Битеф театром и "Мала мађарска порнографија" Новосадског позоришта. И низ пратећих програма који ће гостима приближити Буцину чаршију смештену у срцу највећег виногорја Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво