Производи са географским пореклом за ЕУ

Ариљска малина, липов мед са Фрушке Горе и Пиротски качкаваљ, прва су три производа из Србије која ће до краја године конкурисати за заштиту географског порекла на нивоу Европске уније. Због тога је у Пироту, одржан састанак представника произвођача, локалне самоуправе, Министрарства пољопривреде и Европске уније.

Пиротски качкаваљ, израђује се ручно по оригиналној рецептури старој више од два века. Традицију производње чува Млекарска школа. Овде сматрају да ће међународна заштита донети квалитет и више ученика, што ће је залог за будућност.

"Надам се да ће ово бити иницијална каписла која ће привући ђаке са свих страна који ће да открију нашу традицију, менталитет и дух Старе планине. Ово је велики значај за млекарску школу и подстицај да будемо још бољи и квалитетнији у наредним годинама", каже Ненад Ђорђевић, директор Млекарске школе.

Европска Унија треба да нам пренесе знање и искуство и да помогне да наши традиционални производи, попут Пиротског качкаваља, пронађу лакши пут до потрошача широм света.

"Ови производи постаће део заједничке стратегије промоције у Европској Унији и на трећим тржиштима. То ће им омогућити бољу цену, већу могућност производње и финансијску подршку. Ово је само први корак ка интеграцији српске пољопривреде", наводи Давид Либерати, вођа пројекта ЕУ за органску производњу.

"Имамо производе којима се можемо подичити и који су у истом рангу са производима у Европској Унији. Мислим да ће то дати једну огромну конкурентну позицију производњи Пиротског качкаваља и надам се да ће то бити покретач за наше сточаре. Циљ је да качкаваљ буде на полицама супермаркета у Европској унији", наводи Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде.

Локална самоуправа укључена је у овај пројекат и финансијски ће помоћи произвођачима Пиротског качкаваља у добијању сертификата.

"У наредним годинама очекујем да дође и до повећања броја грла и производње млека, што ће се одразити на развијање локалне економије", каже Горан Поповић, помоћник градоначелника за пољопривреду.

Производња хране са заштићеним географским пореклом, широм света је уносан бизнис. Србија тренутно има 45 таквих производа, а у Пироту се надају да ће осим чувеног качкаваља на листи ускоро бити и пеглана кобасица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи