Репушница село без становника

Од 85 села у Књажевачкој општини, шест села је или изумрло или је пред изумирањем. Најпре је становништво нестало у Репушници 1998. године, када се последњи мештанин одселио у Књажевац.

Од Књажевца до Репушнице има тридесетак километара. Вијугавим шумским путем иде се колима према селу Репушница које више не постоји на мапи Србије.

После сат времена путовања долазак у напуштено село изгледа нестварно. Свуда около нас планина, празне куће, понеки орао и змије.

На улазу у село Репушница је кућа број један на којој је постављена табла, десет година после практичног гашења села.

На табли пише: "Србијо! Овде је крајем двадесетог века започело гашење српских села. Репушница је прва, нажалост не и последња.Угасила се Папратна, ускоро ће габровница, татрасница. До 2020. године нестаже, кажу, још 1500 српских села. Србијо стави прст на чело, спаси своје село. Оно те је одржало, не песма, њему хвала. Репушничани и остали српски домаћини. На Свету Тројицу, лета Господњег 2008."

Некадашња улица, углавном урасла у траву, сведочи да је на овом месту у стотинак кућа бујао живот. Данас тек негде, покошена трава, што је знак да потомци понекад дођу на кућни праг, или локални ловци купују куће и реновирају их. Ову информацију добијамо у суседном селу Алдинац, где је остало петоро људи.

„Иду људи да беру дрва, беру људи дрва тамо у Репушницу и онда иду там да раде. Иначе овак нема да живи зими нема никлој, а овдекај остану само пет", каже Радомир Анђелковић, из села Алдинац.

"Како се живи овде у Алдинцу? Пртено! Ел знајеш шта је пртено? Корело!" објашњава Нада Станојевић из села Алдинац.

Колико ово село изгледа као село духова, види се и по томе што нигде не видимо умрлице. Узаалуд улазак у двориште, лупање на врата, силазак у поток. Одавде су свци отишли. Одавно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво