Локална самоуправа у Пожаревцу у борби против беле куге

У Пожаревцу се седми пут одржава Дан борбе против беле куге. Када је реч о популационој слици у том крају све изгледа као да стагнира.

У пожаревачкој матичној служби кажу да се у последње две године број умрлих и рођених креће око 1300, или је број рођених мањи.

У болници кажу да се годишње код њих роди 1000 деце или мање. Оно што улива наду, јесте идеја општине Голубац која од 2016. године свакој мајци која има троје или више деце, а која је годину и по дана била на бироу и исто толико на адреси у Голупцу уплаћује 25.000 бруто плату до дететове петнаесте године.

За 3 године, овај мали град добио је 19 породица са троје и више деце. Град Пожаревац субвенционише вртић за сву децу, даје једнократне накнаде за прво и треће дете и финансирају вештачку оплодњу.

"Од републике постоје два или три покушаја. У случају да су неуспешна град Пожаревац финансира остале покушаје у случају да је успешна вештачка оплодња. Парови имају могућност да се финансирају и преко локалне самоуправе за друго и треће дете", каже Бојан Илић, председник скупштине општине Пожаревац.

Поред централне манифестације за децу, у оквиру Дана борбе против беле куге одржан је и радни састанак „Како локална самоуправа може да се бори против беле куге".

"Прво да покажемо поштовање према онима који имају троје и више деце привилегијама и повластицама, да би ограбрили остале да крену нашим путем. То је једини спас. 45 одсто, односно 800.000 породица са троје и више деце је сигурна гаранција да ће нас у будућности бити исто колико и данас", наводи Владица Гавриловић, председник Покрета за децу 3+.

"Јачање економије Србије узрочно последично сигурно ће допринети лакшем формирању породице младима који ће пре одлучити на рађање двоје, троје или више деце, а у Србији су неопходне баш такве породице", наводи Петар Веселиновић, декан Економског факултета у Крагујевцу.

Дан борбе против беле куге донео је и картицу 3+ која родитељима са троје и више деце доноси привилегије и попусте у разним компанијама 13 локалних самоуправа у Србији колико је до сада укључено. Позив важи за све.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво