Изложба румунских народних ношњи

Завод за националну културу Румуна Војводине приказао је у Зрењанину изложбу народних ношњи Румуна из Баната. Ношње су рађене на моделима лутака и направљене су на основу истраживања о развоју народних ношњи с краја 19. и на почетку 20. века.

Илеана Оалђе из Уздина је наивна сликарка, али уз тај уметнички дар она се бави и израдом румунске народне ношње, којом облачи лутке. На тај начин приказује богатство свог народа који живи у Банату и развој ношње кроз историју. Сваки одевни предмет има симболику, а из боја може да се много прочита.

"За сваку прилику има другу ношњу. Знало се кад се иде на игранку, кад се иде код мајке после свадбе, кад је млада, кад је после свадбе. Тако да има пуно, пуно врста ношњи код нас", каже Илеана Оалђе, из Уздина.

Креирање румунске ношње почело је од сировина произведених у сеоским домаћинствима, али је временом материјал и начин ткања и веза узнапредовао. То се види и на старим фотографијама где су приказане народне ношње из 15 насеља у Банату.

"Саставни елементи ове поставке су старе слике, које су део дигиталног фонда Завода за културу војвођанских Румуна, које су сакупљене од стране запослених, као и од стране сарадника који ето труде се да сачувају неку традицију", наводи Камелија Бугар, Завод за културу војвођанских Румуна.

Народна ношња је културну форму једног народа и доказ стварања националног идентитета. У случају Румуна, период коначног обликовања народне ношње је био и прекретница за остале културне вредности овог народа.

број коментара 0 Пошаљи коментар