Ђаци техничке школе у Владичином Хану на пракси у турској компанији

Техничка школа у Владичином Хану је увела смер индустријски механичар. Сада школују другу генерацију ученика. Сарађују са турском компанијом "Теклас", у којој ђаци током школовања имају практичну обуку.

Пре три године отворен је погон компаније "Теклас" у Владичином Хану, око 600 радниа производи ауто-делове. Ту се обучавају и ученици Техничке школе, по дуалном систему образовања. Стефана Димчић је завршна година, на пракси је девет месеци.

"Кад завршим школу, планирам овде да останем, да почнем да радим, свиђа ми се посао. Колеге су супер, добри су према мени", каже Стефана Димчић, ученица Техничке школе у Владичином Хану.

Међу двадесеторо ђака који у Текласу примењују научено у школи су и Саша и Урош.

"Одржавам машине и помажем мајсторима. Чистимо, подмазујемо машине, све", наводи Саша Стојилковић, ученик Техничке школе, а његов друг Урош Петковић додаје: "У магацину радим, тамо се истовара, то је магацин за црева. Брзо сам научио, није много компликовано."

"За око 5 година видећемо резултате. Образовање траје и не може одмах да се види, треба се потрудити. Желимо бити константни и наставити сарадњу са школама", каже Фикрет Ајнибал, директор "Теклас Аутомотиве Србија".

У првој години школовања ђаци имају практичне вежбе на индустријском роботу у школи, у другој и трећој години праксу у предузећу.

"Од понедељка до четвртка имамо наставу у школи, петком смо у радионици. Свидело ми се јер имам више времена за себе" наводи ученик Вељко Стевановић.

"Иако сам девојчица, морамо да радимо све што и дечаци. Растурамо стеге, радимо тамо око струга. Није ми тешко, све ми је занимљиво", наводи ученица Анита Антић.

"Од 2019/2020. школске године креће примена Закона о дуалном образовању који обавезује компаније да децу плаћају за тај рад, да им обезбеде превоз, топли оброк", најављује Слађан Ђорђевић, директор Техничке школе у Владичином Хану.

Техничка школа у Владичином Хану ове године акредитовала је још један смер по дуалном систему образовања - оператер за израду намештаја.

број коментара 0 Пошаљи коментар