Мирисне и шарене руже једног Панчевца

Ђура Киш из Панчева већ шест деценија узгаја руже. Иако има 83 године и даље ужива у свом послу и ништа му није тешко. Панчевачко тржиште је мало за њега и све што произведе продаје цвећарама у Београду.

Ово је најшаренија и најлепша фабрика под отвореним небом у Панчеву. На 40 ари Ђура Киш узгаја бројне врсте ружа, а дневно успе да ореже и до 1000 цветова.

Најтраженије су црвене руже у свим нијансама,а најатрактивније спреј пинк руже које на једној грани имају и до 30 пупољака.

"Ко хоће да буде срећан целог живота нека буде окружен ружама. Као што видите ја сам 60 година окружен њима и то је такав ентузијазам који ме држи и у овим годинама, то је и велика љубав и дисциплина", каже Ђура Киш, произвођач ружа.

Ђура ужива у свом ружичњаку. Устаје веома рано јер како каже пред зору руже најлепше изгледају, али да би биле украс баште морају се сваког дана неговати, а изискују непрекидно велику пажњу.

"Од фебруара до првих мразева у новембру то је свакодневни рад и то са љубављу, а не рад у напетој атмосфери и нервози. Опуштено се ради и ружа враћа енергију човеку када се тако понаша према биљци", наводи Ђура Киш.

У својој башти Ђура узгаја и Хималајске руже пузавице које уз четинаре достижу висину и до 10 метара.

Много је леп осећај када сте у близини жуте и наранџасте Монике,беле Бјанке и црвене Асје, јер ове руже опијају својим мирисом.

Ружама није много сметала ни киша у претходном периоду, јер су неговане са много љубави и за неколико дана Ђура ће их уз помоћ породице све орезати и понудити купцима у београдским цвећарама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво