Почео Фестивал историјског филма у Голупцу

Документарним филмом „На почетку беше реч" отворен је први Фестивал историјског филма у Голупцу.

Тврђава у Голупцу вековима потврђује историјски значај тог места. Зато је покренут и Фестивал историјског филма "Испод површине" који је отворио документарни филм "На почетку беше реч" Бошка Савковића, посвећеног судбини Мирослављевог јеванђеља.

 

"То јеванђеље је старије од манастира Хиландар", истиче Вељко Топаловић, један од приређивача фототипског издања Мирослављевог јеванђеља. "Нестало је после мајског преврата, са српском војском прешло је Албанију. У Другом светском рату је скривано. Учествовало је у разним политичким борбама последњих 30 година. То је у неку руку историја српског народа."

"Мирослављево јеванђење има верски карактер, јер је писано као књига за богослужење у цркви", каже редитељ филма Бошко Савковић. "Међутим, пре свега има културолошки карактер зато што је књига ушла у памћење света, једна је од првих 120 покретних добара које је постало део библиотеке Унеска."

Премијеру филма пратила је изложба инспирисана Мирослављевим јеванђељем.

Први пут на истом месту нашла су се све три верзије Мирослављевог јеванђеља. Једно је штампао краљ Александар Обреновић у Бечу 1897. године,  друго 100 година касније у Јоханесбургу, а треће ове године.

Фестивал је ове године ревијалног карактера, а организатори се надају да ће већ следеће добити и такмичарски и међународни.

"У граду који је богат историјом и који се добро сналази и налази на свим туристичким мапама Србије, па и шире. Свакако неће бити сумње да ће сви доћи у Голубац и презентовати своје филмове", Јасмина Глишић, директорка библиотеке "Вељко Дугошевић" Голубац.

До краја Фестивала, уз одговарајуће пратеће програме, биће приказани и филмови Бог да прости, Мора да ово није све, Бревијар и Тајна дунавског вилењака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво