Панчево: О безбедности младих у саобраћају

У сарадњи са Републичком агенцијом за саобраћај и Савезом параплегичара и квадриплегичара Србије у Панчеву одржано је предавање о безбедности у саобраћају за младе који су недавно постали возачи или планирају да полажу возачки испит. Један од слогана био је "На матуру без аутомобила".

Учешће у саобраћају младима отежава неискуство, због чега долази до несрећа које могу оставити трајне последице. Једну такву причу Панчевци су могли чути на предавању о безбедности у саобраћају, одржаном у Скупштини града.

"Суштина моје приче је указивање на пропусте које сам ја учинио и који су изазвали саобраћајну незгоду у којој сам ја настрадао и чија је последица трајна инвалидност, што признаћете, није мала ствар за живот једног човека", наглашава Славиша Савић, из Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије.

Овакво лично искуство више утиче на младе него предавања и промотивни филмови, кад је реч о конзумирају алкохола или доказивању пред вршњацима.

"Скоро сваки дан видимо неку страшну незгоду на телевизији и знам да је ово најбољи начин за нас да учинимо саобраћај у будућности безбеднијим и сигурнијим за све учеснике", каже Владимир Кесић.

После једне несреће у којој су страдали матуранти, Средња техничка школа из Крагујевца покренула је низ предавања под слоганом "На матуру без аутомобила". До сада их је било више од три стотине и виде се резултати.

Према речима Душка Пешића, из Републичке агенције за безбедност саобраћаја, 1997. године у саобраћајним несрећама погинуло је 328 младих:

"Сад је тај број знатно мањи. Прошле године погинуло је 109, за 70 одсто мање."

Агенција за безбедност саобраћаја ради на томе да обезбеди јефтинији или бесплатан превоз матураната, а полиција најављује појачане контроле за оне који буду возили сами.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво