Крушевачки волонтери поново у акцији

У Крушевцу је по трећи пут организована акција "102 волонтера као један", чији је циљ смањење ризика од катастрофа у сливу Западне Мораве. Акцију организују и спроводе Град Крушевац и јавна комунална предузећа уз подршку "Србијавода" и Канцеларије за јавна улагања.

Модричка река у овом плавном таласу, на срећу, није угрозила подјастребачка села. Водотокови другог реда попут овог праве највише проблема ових дана, па је неопходно очистити их од растиња и смећа.

Волонтери су уз помоћ градских служби прионули на рад, што се не може рећи за мештане.

"Нажалост, увек то тако буде. Да има више нас са стране, а не оних који живе у окружењу", каже Душан Тодоровић из Одељења за послове одбране и ванредне ситуације ГУ Крушевац. "Чишћење растиња и одржавање водотокова је страндардна процедура и треба да буде редовна. Штавише, комуналним одлукама које град има прописано у обавези сте да одржавате водоток који се налази и граничи се са вама. Мисли се пре свега на растиње и да он може да буде проточан колико је то вас и колико сте ви у могућности. Све друго, ми се трудимо да помогнемо."

Чисте се и дивље депоније које осим што загађују средину, праве озбиљне проблеме у водотоковима, чега смо посебно сведоци ових дана. Само са једне од 30 дивљих депонија на територији града сакупљено је 150 кубика смећа. Пројекат чишћења водотокова и приобаља река који ће се реализовати од јула на седам локација, финансираће се из буџета.

"Такође апел свим нашим суграђанима и мештанима свихових локација да просто без њих све ове локације немају смисла и да, у крајњој линији, човек је тај фактор који прави све ово и сами себи стварамо све ове негативне последице које нас кад-тад снађу", рекла је Снежана Радојковић, директорка ЈКП Крушевац.

Пошумљавање је најбоље решење за спречавање ерозије тла, па је у сарадњи са Штабом за ванредне ситуације покренута акција садње дрвенастих садница на локацијама које су изложене клизиштима.

број коментара 0 Пошаљи коментар