У околини Краљева језера од воде која нема где да отиче

Водостаји свих река на подручју Краљева опадају и вода се углавном повукла у корита. Ипак, у неким местима вода се задржала на површини јер нема куда да истекне.Највише поплављених кућа и домаћинстава је у Грдици, где је Миљана Трифуновић подигла козе на спрат пороедичне куће.

Вода се задржала тамо где нема канала за одвођење атмосферских вода, испуста или и корита река и потока у близини који су колико до јуче плавили читаво ово подручје, али сада би добро дошли за испумпавање поплавног таласа.

Само у једном делу насеља Грдица под водом је сигурно 50 кућа. Тај део насеља људи описују као чашу из које вода једноставно не отиче.

Поготово је тешка ситуација у селима Адрани, Обрва, Милочај и Мрсаћ.

Висина воде на имању Славка Радичевића у Адранима износи невероватних 2 метра и двадесет центиметара. Тек јутрос су он и његова супруга први пут изашли из куће на положеним даскама до сеоског пута.

"Вода је била метар и двадесет. Стоку смо некако евакуисали. Прасићи су угинули. Кокоши су угинуле. Тако нека ситнија стока нам је угинула. Однела је вода на жалост. Однела је пуно машина. Тамо и све машине и нисмо успели све да изнесемо", каже [Нада Радичевић из Адрана, а њен супруг Славко објашњава шта сада раде:

„Вучемо, пет пумпи смо прикачили. Агрегат ту један, други. Пумпа једна, две, пет, шест. Сад ће да потера комшија преко пруге још једну. Боримо се на све начине да би оспособили да утерамо стоку у шталу.

"Вероватно је у доњем крају сигурно преко два метра, ако не и два и двадесет сигурно, има воде. Велика је површина овде. Ово је све напунило за врло кратко време. За сат и по евентуално два", каже Радослав Радичевић из Адрана]

Миодраг Бранковић из Грдице жали се да се вода само скупља и нема где да изађе и да је као у бари или базену.

На све стране су постављне пумпе за испумпавање воде. Само у једном насељу тренутно ради барем десет пумпи дуж потока Чађевац и канала који служи да прихавти вишак воде из других река и водотока.

Са каквим се све проблемима суочавају житељи поплављеног подручја најбоље показује пример Миљане Трифуновић из Градице. Она је морала да подигне своје стадо коза на спрат породичне куће ту су већ четврти дан. Миљана.

Козе ће још који дан остати на тераси, док се вода не повуче из штале Али, неће скоро бити пуштене да брсте траву, бар не до краја лета јер читав терен мора да се очисти од муља и наноса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво