Нова агробизнис зона у општини Бојник

На конкрусу Европске уније, у конкуренцији 99 локалних самоуправа у Србији, пројекат Општине Бојник за изградњу агробизнис зоне оцењен је као најбољи. Европска унија је за рализацију пројекта издвојила милион евра а влада Србије 26 милиона динара.

Иван Младеновић из Косанчића један је је од највећих воћара у општини Бојник. Скоро цео прошлогодишњи род крушака са 4,5 ха извезао је на руско тржиште.

Ове године род је подбацио због мраза. Иван је, као и други произвођачи, задовољан подршком локалне самоуправе која је за пољоприведнике издвојила 15 милиона динара.

Новац ће се углавном искористити за обнову механизације. Највећи помак биће направљен изградњом агробизнис зоне у Косанчићу, каже Небојша Ненадовић, председник Општине Бојник, тендер је расписан и очекује се почетак радова:

"Ја очекујем да крајем јула, почетком августа,  велике машине дођу на терен и, да кажем, да дође до тог преображаја."

Милион евра за овај пројекат општина Бојник је у конкуренцији 99 локалних самоуправа у Србији добила на конкурсу Европске уније. Сви послови треба да се заврше до краја марта наредне године. Преговори са заинтересованим инвеститорима су почели.

"Овде су планиране четири парцеле по пет хектара", каже Ненадовић, "то су погони за прераду и полупрераду и 33 хектара чистог пољопривредног земљишта."

Иван Младеновић претпоставља да ће ту бити и хладњача која ће олакшати пласман пољопривредних производа.

У агробизнис зони посао ће у четири погона добити око триста радника. На тржишту рада тренутно је више од две хиљаде људи, углавном неквалификованих, знатно мање него пре само три године.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара