Болница шкотских жена у Ваљеву

Британска покретна амбасада отворена је у Ваљеву. Докторкама и медицинским сестрама Болнице шкотских жена одата је још једна захвалност за несебичну помоћ током Великог рата.

Ово је једна од пет ваљевских улица које су добиле имена докторки и медицинских сестара које су у Болници шкотских жена током Великог рата збрињавале рањене и болесне у Ваљеву. Шкотлађанке је предводила др Елси Инглис. Читав град је био болница. Испред болничке зграде из тог периода, која је сада Историјски архив, докторки Инглис и особљу Болнице шкотских жена посађено је дрво у знак још једне захвалности и сећања на несебичну помоћ српском народу.

 

„Ове жене спајају нашу историју, наше градове, јер током овог периода и светског рата, ми смо били савезници. Делили смо заједничке вредности, које су нам важне и данас", каже Денис Киф, амасадор Велике Британије

Пољска Болница шкотских жена у Ваљеву са др Алис Хачинсон била је најбоље опремљена у Србији, са 50 медицинара, 40 шатора и 25о кревета.

„Српски народ осећа велику захвалност за све што сте учинили током I светског рата. Помогли да пребродимо тешкоће и све оно што нас је задесило после Колубарске битке и у борбама са Аустроугарском", каже др Слободан Гвозденовић, градоначелник Ваљева.

 

О личностима и догађајима важним за заједничку историју Србије и Велике Британије сведоче и експонати у ваљевском Народном музеју, где је отворена "Поп Уп"- покретна британска амбасада.



 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво