Сејин кутак за пријатеље у Омољици

Братислава Гајић из Омољице, чија се кућа налази крај Парка природе Поњавица, направила је Кутак за пријатеље. У њему је приредила изложбу старих ствари које су се некад користиле у домаћинству, а које је сакупила уз помоћ пријатеља.

На крају Омољице, крај обале Поњавице, у амбијенту пуном зеленила и цвећа, налази се Кутак за пријатеље Братиславе Сеје Гајић. Иако се ту окупљају њени познаници, добродошли су сви путници намерници, свако ко жели да се одмори и ужива у природи.

Све то Братислава је створила након тешке болести, која ју је задесила пре десетак година:

"Рекла сам да морам да направим неки кутак да мени буде лепо, да оздравим што пре и да имам кутак за своје пријатеље, комшије, рођаке, који су ми веома драги, који су увек уз мене, и у добру и у злу."

Направила је и малу етно-поставку уз помоћ пријатеља. Ко год је имао неку стару ствар, донео јој је, и тако је настала лепа збирка. Жеља им је да ту долазе деца из забавишта и школе, како би видела и научила како се живело некад.

"Ту су ваге, аван, старе преслице из Баната и Србије, мотовило на које се та пређа мотала", објашњава Сејина пријатељица Зорица Рацков. "Има старинска колевка у којој смо одгајани."

Сејина жеља је да направи стазу до Поњавице, како би гости уживалиу парку природе. Међутим, стижу је године и не може више толико да ради:

"Доста тога што се урадило овде, урадило се с ових мојих десет прстију. Била сам и мушко и женско, и мајстор и домаћица. Сад више то не може, посустајем полако."

Братислава је радила у фабрици сијалица, а сад је у инвалидској пензији. Цео живот се бавила спортом, била у добровољном ватрогасном друштву, прикупљала хуманитарну помоћ. У свом етно-кутку не зарађује ништа, јер то и не жели. Важно јој је дружење и пријатељство, а то је , на срећу, оно чиме је свакодневно окружена.

број коментара 0 Пошаљи коментар