Земљиште око дечјег вртића у Косјерићу контаминирано тешким металима

Еколошки покрет Косјерић, после анализе земљишта на неколико локација, добио је податке о присуствоу тешких метала. Концентрације вишеструко надмашују дозвољену границу, чак и у делу града где се налази дечји вртић.

Градски завод за јавно здравље из Београда извршио је анализу земљишта на осам локација у Косјерићу. Еколошки покрет Косјерић тако је дошао до података који су, кажу, забрињавајући.

 

"Нажалост, на свих осам узоркованих локација резултати су показали присуство више тешких метала", наглашава Марија Благојевић, из Еколошког покрета. "Закључак лабораторије Градског завода за јавно здравље Београд је да је земљиште у Косјерићу на неким локацијама контаминирано. Најгора је ситуација у дечјем вртићу ‘Олга Грбић’, где је присуство никла 474 микрограма, што је 13 и по пута више од дозвољене вредности."

Локални еколошки инспектор је о налазима известио надлежно министарство. Он каже да присуство тешких метала није евидентирано на пољопривредном земљишту већ површинама градског зеленила.

"По вредности параметара који су нађени, узорцима у дечјем вртићу, очигледно да је земљиште контаминирано", каже Драган Милаковић, еколошки инспектор Општине Косјерић. Нико не може са сигурношћу рећи у овом тренутку одакле долази то загађење. Могуће да је чак приликом заснивања или рекултивације самог травног покривача довезена земља са неке стране."

Предстоје даље анализе, али ће локална власт у хитном року решавати ово питање најавио је еколошки инспектор.

Како сазнајемо, званични подаци о присуству тешких метала на месту где се налази вртић, а који су се појавили у медијима и на друштвеним мрежама, још нису стигли до дечјег вртића. Када стигну, вероватно ће бити предузете одређене мере. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво