Сећање на дан кад је погинуло неколико хиљада Смедереваца

У Спомен-костурници на Старом гробљу у Смедереву одржан је парастос жртвама. Комеморација је почела минутом ћутања код споменика „5. јун” и звучним сигналом у 14 часова и 14 минута, када је 1941. године експлодирало складиште муниције.

Град Смедерево обележио је 78 година од експлозије, једне од највећих трагедија у историји овог града, која се догодила 5. јуна 1941. године.

Тога дана је од силине експлозије погинуло неколико хиљада људи из Смедерева и околине. Две трећине зграда и кућа у Смедереву је било срушено или оштећено. Узрок трагедије, као и тачан број настрадалих до данас није утврђен

Био је четвртак, пијачни дан, радници су завршили прву смену, сељаци су се враћали с пијаце, ђаци подизали сведочанства. У Смедереву су били чланови ансамбла Новосадског позоришта, који су дошли по плату у седиште тадашње Дунавске бановине.

Детонација се чула у Београду, Панчеву и Вршцу, а на месту експлозије настао је кратер дубине девет и и пречника педесет метара.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи