Грађевинарство, најзаступљенија привредна грана у Прешеву

Грађевинарство је најзаступљенија привредна грана у Прешеву. Десетак фирми запошљава неколико стотина радника, a jедна од њих је фабрика металних конструкција "Метал ВМ", основана пре пет деценија која је 2006. године приватизована.

Иако им је главна делатност производња индустријских и котлова за домаћинство, производе и грађевинске скеле. Тражене су, нарочито у Прешеву, где је изградња стамбених зграда и кућа најинтензивнија привредна делатност.

Фатон Сулејмани, директор Привредног друштва „Метал ВМ”,  каже да је производња скела тренутно приоритет тог предузећа и да планирају да извозе на европско тржиште.

Запошљавају двадесеторо радника, Срба и Албанаца. Већина ради више деценија.

„То је металска струка”, каже Шабан Мемети, пословођа, „није баш тако лако, али ми смо се навикли на то, радимо дуже време.”

„Знамо да треба да одржавамо квалитет и продуктивност, само да радимо и привређујемо”, истиче Ненад Ђорђевић. „Није ми тешко, 35 година радим као металостругар, а исто и на три машине радим.”

Сулејман Сулејмани, власник Привредног друштва "Метал ВМ" каже да се сви запослени добро слажу: „Добро је, било је и раније, нема никаквог одступка, ни у ком случају.”

За ефикаснију производњу набавили су и роботе, кажу да је мало младих који желе да науче овај посао.

Према речима Скендера Лиманија, саветника у привреди, млади нису много заинтересовани за такве послове:

„За привреду се слабо млади интересују, јер ми немамо школоване кадрове, занатлије, немамо такве кадрове у школама.”

Прешли су пут од зависног предузећа 1967. године до приватизације пре тринаест година. Сада производе металне конструкције за домаће тржиште, а преговарају да извозе у Аустрију.

број коментара 0 Пошаљи коментар