Путујући Фестивал европског филма у Врању

Путујући, 8. Фестивал европског филма турнеју је почео синоћ у Врању, у просторији библиотеке "Бора Станковић". Нова европска филмска остварења приказиваће се у још осам градова, до краја августа. Фестивал организује Делегација ЕУ у Србији и део је кампање "ЕУ за тебе".

Документарац "Тишина других" приказује борбу против четрдесетогодишње диктатуре генерала Франка у Шпанији. Жртве и данас траже правду, желе да прекину тишину о злочинима против човечности.

Филм је сниман шест година, прати преживеле који припремају револуционарну "аргентинску тужбу".

"Сличне ситуације постоје и у Србији што се тиче крађе беба, и допада ми се филм, нарочито она бака која је хтела да нађе свога оца", каже  студенткиња Милица Стојковић. "Веома је добро што се одржава један овакав фестивал."

"Овакве ствари нам требају да осетимо да смо и ми део света", сматра и Предраг Станојковић, "да није људи као што су организатори овог догађаја, мало би тога било у Врању."

Различити филмови, жанрови, из различитих европских земаља, актуелни, нови. Фестивал европског филма је пре четири године постао путујући, као потреба за децентрализацијом културе.

"Наша жеља је била да све оно што публика у Европској унији има прилике да види у својим биоскопима да доведемо, не само у биоскопе већ и у културне центре, у летње баште, у кафиће", објашњава Марија Стевуљевић, из ЕУ инфо центра.

"С обзиром на то да је град Врање један од ретких који нема биоскоп, грађани Врања немају прилику да редовно прате продукцију", каже Зорица Јовић, градска већница задужена за културу, "ово је значајно за Врање, а посебно зато што фестивал креће одавде."

Дијамантино, Белгијски краљ, Крваво млеко, Странац у рају, Далеки лавеж паса, на репертоару су до краја недеље у библиотеци у Врању. Гостоваће до краја лета у још осам градова и општина.

Фестивал организују Делегација Европске уније у Србији и ЕУ инфо мрежа у Београду, Нишу и Новом Саду, у сарадњи са локалним самоуправама и културним центрима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво