Бриндзови халушки из Ковачице

У Ковачици је одржано треће Међународно првенство у кувању и једењу бриндзових кнедли, словачког националног јела од теста и овчијег сира. У такмичењу су учествовале екипе из војвођанских места и иностранства.

Бриндзови халушки, као их Словаци зову, су њихово национално јело које се прави од кромпира, овчијег сира и сланине.

У Словачкој постоји такмичење у прављењу и једењу тих кнедли, на којем су учествовали Ковачичани, а сада се та манифестација одржава и у Србији. Циљ је направити што укусније јело за кратко време, а онда га и што брже појести.

Екипе имају по четири члана који морају да поједу три килограма кнедли.

„Свако има свој рецепт, али наш је најбољи. Потребно је 3 килограма кромпира, 1,5 кг бриндзе, 1 кг пржене сланине и брашно”, открива Мирослав Чинчура из Словачке.

„То јело је ишчезло из наших јеловника, скоро се заборавило, али ми је драго да после две године то полако враћамо”, каже Павел Балаж, из Удружења „Меморијални центар др Јанко Буљик" Ковачица.

Ова гастрономска манифестација заживела је у Ковачици захваљујући удружењу „Меморијални центар др Јанко Буљик” и Туристичкој организацији. Такмичило се више од 20 екипа.

„Дошли су нам из Мађарске, Аустрије и Словачке”, каже Драгана Латовљев, из Туристичке организације Ковачица, „ранијих година били су и из Хрватске, али ове године нису могли да дођу. Остале екипе су из места где живе Словаци у Војводини.”

Приход од продаје кнедли са ове манифестације биће поклоњен ОШ „Млада поколења" из Ковачице.

број коментара 0 Пошаљи коментар