Повећање извоза говеђег меса из Срема

Сви су изгледи да ће крајем јуна из кланице "Срем Шид" пут Турске поново кренути камиони са говеђим месом. Tу могућност наговестио је и министар пољопривреде Бранислав Недимовић јер је 1. јуна ступио је на снагу Уговор којим је за ову годину предвиђено повећање извоза говедине за 40 одсто.

У време када кланица "Срем Шид" слави 100 година постојања, праве се планови за нови извоз  експортовање говеђег меса на инострано тржиште.

Бесцариснки извоз на основу договорене квоте од пет хиљада тона говеђег меса испоручен је у 2018. турском купцу без проблема, али и пре рока, за само четири месеца. Производња није прекидана и 118 запослених радило је на услужном клању.

Министар пољоприверде Бранислав Недимовић договорио је за ову годину повећање досадашње квоте са 5000 на 7000 тона. То ће, сматра Недимовић, повећати извоз меса у Турску са тренутних 25 на скоро 35 милиона евра.

Уз субвенције које држава даје за сточарство и најаву да би нови преговори о даљем повећању квота и проширењу сарадње у аграру са Турском уследити средином године, предствљају нову шансу за наше произвођаче и прерађиваче, сматра министар.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар