Почеле Липарске вечери у Српској Црњи

Српска Црња 58 година организује манифестацију "Липарске вечери" у част највећем српском романтичару Дјури Јакшићу. До осмог јуна богат програм, а додељена је и књижевна награда која носи његово име.

Добитник награде "Ђура Јакшић" је Драган Јовановић Данилов, књижевник из Пожеге. Награда за најбољу књигу поезије на српском језику додељена је 34. пут, а лауреат каже да је одувек фасциниран великим романтичарем као "песником у слици и сликарем у песми".

"То је једноставно песник с којим се српска поезија високо узнела и наравно да је то велика радост", каже Данилов. "Обично песници кажу да им није стало до награде, а ја сам од оних песника кји воле да добијају награде. То је увек радост и потврда оног што радите."

Манифестација "Липарске вечери" одржава се до 8. јуна у Српској Црњи, уз низ књижевних вечери, концерата и позоришних представа. У Ђуриној родној кући изложбе радова академског сликара Миладина Зорића.

"И ја се трудим да говорим савременим ликовним језиком и ту сам пронашао паралелу са његовим радом", наглашава Миладин Зорић, аутор изложбе. "Јако ми је драго што сам у Српској Црњи."

Српска Црња 58 година "Липарским вечерима" чува успемону на великог суграђанина. Организатор ове традиционалне манифестације је Народна библиотека.

"Нама као организаторима је заиста пуно срце када видимо да су се људи окупили најлепшим могућим поводом, а то је неговање сећања и заоставштине коју је Ђура Јакшић оставио својим суграђанима, а то није мало", истиче Анкица Гарић, из организационог одбора Манифестације.

Песник, сликар, боем и романтик Ђура Јакшић је оставио неизбрисив траг у европској култури, а мештани његовог родног села сећају га се и одржавањем "Ђуриним данима".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво