Шабачки „Абрашевић” - више од Ансамбла

Поводом 140. годишњице рођења Косте Абрашевића и 114 година рада Културно-уметничког друштва које носи његово име, у центру Шапца одржан је тродневни концерт. Шабац је Костин родни град у коме се школовао и умро.

"Куд Абрашевић туд и ја", тако кажу Шапчани већ 114 година. Уз опанке и либаде, од шајкаче, хармонике, до веза и чарапа, бројне генарације и бројно чланство.

"Овде чувам све са концерата и путовања", објашњава Јасмина Иванковић, чланица шабачког КУД "Абрашевић". "Тридесет три године сам играла, играм и даље у ветеранима."

Нема куће у Шапцу која у аналима друштва нема неког свог.

Марија Батнушић каже да јој је Културно-уметничко друштво "Абрашевић" као породица:

"Прво ме везује мој тата који је овде играо и радио, и ја сам наставила да радим. Овде сви који дођу настављају традицију, преносе са себе на дете."

Од најмлађих до ветерана, певачких група, оркестара, балета - више од шестсто чланова у девет секција. На хиљаде километара и хиљаде концерата, бројна признања и епитет чувара културне башине.

"У ‘Абрашевићу’ можете да научите бројне кореографије, научите шта је друштво, пријатељство пре свега", каже Стефан Лазић, "то је најважније, тиме се поносимо."

"Сто четрнаест година постојања говори шта је ‘Абрашевић’", истиче уметнички директор Ансамбла Злаја Лесковац, "Абрашевић је понос овог града, Абрашевић је пре свега младост овог града скупљена на једном месту."

Српско коло које на Унесковој листи нематеријалне културне баштине, за чланове друштва је више од игре.

За пут наставка традиције и националног идентитета, "Абрашевић" је носилац шабачког пројекта "Свако дете да научи да игра коло". Три генерације трећака у једном ритму њихов је посебан понос.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво