Фонотека Радио Пирота у Историјском архиву

Историјски архив у Пироту преузео је комплетну фонотеку радио Пирота. Велики број грамофонских плоча трајно ће остати на полицама архива. Плоче ће бити на располагању истраживачима, музичким педагозима и свима који прате историју музике.

Стручна пракса у пиротском архиву за Тијану Пантић, почела је уз музику. Преко две хиљаде ЛП и сингл плоча, треба жанровски разврстати, очистити и архивирати.

"У врло добором стању су. Има неких оштећених, али углавном су у добром стању. (Да ли имала прилике да некада слушаш плоче?)- Сада сам имала прилику да слушам, раније нисам имала ту прилику. Занимљиво је, искрено, и фасцинира ме ово пуцкетање на плочама", каже Тијана Пантић, стажисткиња у Историјском архиву.

Пиротски архив преузео је комплетну фонотеку радио Пирота, који је престао да постоји пре три године. Било је важно сачувати богату фонотеку, прве медијске куће у Пироту.

"Зато што је то музичко богатство не само нашег града, већ и национално и интернационално. Овде има различитих плоча, разних извођача, различитих жанрова. Мислим да је значајно што смо то сачували", каже Ивана Костадиновић, директорка Историјског архива Пирота.

Плоче ће бити доступне истраживачима, аудиофилима који ће у архиву моћи да слушају и истражују музику, углавном из друге половине двадесетог века.

Они који су слушали плоче на грамофону, кажу да се никад нису одрекли звука на винилу. Данас, то је ствар носталгије, можда и романтике, али сви воле оно чувено пуцкетање грамофонске плоче. 

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво