Антологија народног хумора у избору Ивана Златковића

У Антологији шаљивих народних приповедака Иван Златковић сабрао је 244 шаљиве приче и народне приповетке из Србије, Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине. Антологија је заједничко издање РТС издаваштва и "Прометеја".

Временски распон прича објављених у Антологији Ивана Златковића је од почетка 19. до првих деценија 20. века.

Овим делом се стиче свеобухватнија слика усменог фолклора, како каже аутор, ужег јужнословенског подручја:

"У шали кажем, нисам се много смејао за све ово време, јер је требало прочитати много грађе, систематизовати и онда критички једноставно појмити сву ту грађу."

Књига је настала из ауторовог докторског рада под називом "Ка поетици хумора". Порука антологије је да је хумор озбиљна ствар.

"Ово је по мени први степеник слободе", каже  Зоран Колунџија, из Издавачке куће "Прометеј". "Многе од ових прича настале у време кад је Србија била поробљена и нисмо били слободни, али ето људи су налазили нешто да се међусобно и на овај начин охрабре."

Антологија шаљивих народних приповедака представљена јеу Новом Саду. Ово дело је заједнички пројекат "РТС издаваштва" и "Прометеја" и наставак очувања нематеријалног културног наслеђа о чему брину ове две издавачке куће.

"Ово је једна од књига по којима је препознатљиво Издаваштво Радио-телевизије Србије", истиче Драган Инђић. "Захваљујући овој и оваквим сличним књигама, а и сарадњи са Прометејом ми смо успели да се позиционирамо у овом издавачком свету, међу другим издавачима који објављују књиге из различитих области."

Антологија описује мане нашег народа, али и врлине, посебно домишљатост обичног човека.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар