Роксана из Јагодине иде у Русију

Новац од јагода је прва и најаслађа зарада произвођачима, али и сезонском радницима у Србији. Јагоде на отвореном сада су у пуном роду, квалитет је солидан и поред кишовитог времена.

Роксана - упућени кажу краљица међу јагодама. Има укусне и крупне плодове и савршена је за транспорт на удаљена тржишта. Управо из тог разлога из околине Јагодине готово све количине које се произведу на отвореном одлазе на руско тржиште.

 

Задовољни Руси, а још и више наши произвођачи, јер им је откуп сигуран, а и ценом су за сада задовољни.

"Цена иде горе-доле", каже Милун Живковић, произвођач из Мајура код Јагодине. "Са 220 смо почели, а сад се зауставила на 120 динара. Рекли су нам да ће нешто да нам дигну, али о том потом, видећемо. Све јагоде које произведемо иду у Русију."

Веома кишовито време у овом месецу није погодовало биљкама јер готово сви озбиљнији произвођачи имају системе за заливање кап по кап. Јагода је на киши и у влажном окружењу подложнија труљењу, тако да су ове године у предности били произвођачи који биљке гаје у затвореном, контролисаном простору.

"Ја бих препоручила произвођачима да се ипак оријентишу ка производњи у заштићеном простору због климатских фактора који су све нестабилнији", истиче Мартина Николић из Јагодине. "И сваке године смо суочени са све екстремнијим климатским појавама, непогодама итд. Све у свему много је сигурнија производња."

Јагода је рентабилна врста, јер већ у првој години плодоношења враћа уложено, а у другој години се може остварити лепа зарада, под условом да је време погодно.

Годишњи принос у Србији је око 30 хиљада тона. Иако је јагода захтевна биљка и има много мануелног рада око ње током године, јагоде се лако продају, а род би био и већи да је више система за заливање и домаћег садног материјала.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво