Даброви на купалишту у Табановићу

Пре више од једног века са наших простора нестао је дабар, угрожена европска врста која је 2004. године - у оквиру пројекта Министарства пољопривреде , Биолошког факултета и Специјалног резервата природе "Засавица", уз донацију из Баварске - враћена у Србију. Од тада, број даброва је вишеструко увећан, а ових дана, мачвански пољопривредници се жале да им ове животиње наносе штету.

Мештани Табановића код Шапца штету коју су направили даброви на усевима и дрвећу приметили су у околини шљункаре, познатог купалишта, али кажу да није велика.

Тврде да је то уобичајена појава од када су се пре 15 година населили у резерват природе Засавица. Број јединки ове јединствене животињске врсте од тада повећан је четири пута а неке породице раселиле су се дуж Дрине и Јадра.

Само у Засавици тренутно их је 80, а осим хумки изградилу су 7 брана. У Табановићу су од недавно.

"Штету сам и ја видео, дрвеће је оборено, ја их нисам видео, али кажу пецароши да их виде ноћу или ујутру када пецају. Кажу да су дошли из Засавице", каже Драган Ковачевић, кајакаш.

"Ја лично не, пошто њиве уз канал немам а од мештана, колико знам, нико није пријавио штету, а вероватно је било неких мањих, појединци су виђали даброве, тако да су то неке мање штете", каже Никола Ковачевић из Табановића.

Мештани Табановића кажу да прате ситуацију на терену и не очекују мањи број купача ове сезоне јер је дабар плашљива животиња и бежи од људи. Сваке године направи штету и у општини Богатић, где због брана које изгради дабар, вода поплави око 50 хектара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво