СОС телефон за све општине у Пчињском округу

У Врању 17 година ради СОС телефон за жртве породичног насиља. Годишње приме око хиљаду позива жена из свих општина Пчињског округа. У Врању је потписан СОС меморандум о сарадњи са представницима већине општина Пчињског округа.

Финансирали су се преко пројеката претходних година, помагали су и донатори, али је било периода без новчаних средстава. Ни тада СОС тим за помоћ и подршку није прекидао рад.

"Ми смо у поступку лиценцирања и сам тај тренутак захтева много већа финансијска средства", наводи Сузана Антић Ристић из Одбора за људска права.

"Оно што је важно за овај меморандум је да је предвиђено да се финансира до 50 одсто трошкова СОС телефона на годишњем нивоу", наводи Данијела Пешић, ауторка меморандума.

Потписници меморандума су град Врање и већина општина у Пчињском округу. Одвајаће новац из буџета, подржаваће СОС телефон, самим тим и жртве насиља.

"То иде у корист угрожене жене, пошто је Бујановац сиромашна општина, а кад је сиромаштво у питању - жене су још угроженије", каже Фадиљ Арифи, начелник општинске управе Бујановца.

"Надам се да ће овај меморандум, као врста инструмента заштите жена заживети и пружити још већи степен заштите", наводи Ненад Антић, заменик градоначелника Врања.

Први пут у Србији потписан је међуопштински меморандум о заштити жена од насиља. Унапредиће одрживост специјализованих програма за жене у локалним заједницама.

"Видимо да одрживост може да буде извесна, или извеснија, са међуопштинском сарадњом, која је иначе јако тражена у свим областима друштвеног деловања", каже Наташа Ивановић из организације "Свис про".

"Ово је пред нама нови пример, нова пракса која би требала да буде добра пракса да ћемо се сви заједно кроз овај пример учити шта су бољке и осетљивости заправо за одрживост једне овакве услуге за велики број корисница које имају велики значај", наводи Наташа Окиљ, саветница за родну равноправност у СКГО.

За годину дана СОС телефон прими око хиљаду позива, пружају правну и психосоцијалну помоћ, подршку. Телефон је доступан 24 сата, сваког дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи