Дани математике у Ваљеву

Београдски Центар за промоцију науке, у сарадњи са Математичким институтом САНУ, по осми пут организује "Мај месец математике". Широм Србије, у сарадњи са школама, удружењима и појединицима, организују занимљиве садржаје како би математику приближили ученицима и ширем кругу људи.

Игра "Слагалица", у којој су се по први пут опробали ваљевски основци, само је једна од радионица којом се математика чини занимљивијом и привлачнијом ученицима.

"Циљ је да деца кроз ове игре покушају мало да развију математичке способности и да схвате да није математика само рачунање", каже Драган Стефановић из Основне школе "Владика Николај Велимировић" у Ваљеву.

Слажући Рубикову коцку, знатижељни су сазнали да се и ово занимљиво такмичење може повезати са матматиком.

"Сама Рубикова коцка почива на математици, почива на теорији група, на нечему што је извор знатижеље оних који воле математику", наводи Вељко Ћировић, председник Подружнице математичара Ваљево.

И научнопопуларно предавање доцента Математичког факултета у Београду о математици и играма на срећу Милана Јовановића показало је на занимљив начин да је математика свуда око нас:

"Свуда, све је математика ово снимање, телевизија, ракете све је математика."

Иако у активностима Подружнице математичара Ваљева, у оквиру манифестације "Мај месец математике" предњаче програми за ученике, за свакога је било по нешто занимљиво.

Математичари су желели да кроз неуобичајена дешавања покажу да је математика наука ван свих шаблона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи