Руска фирма отишла из Врања, око 300 радника без посла и плата

Руска фирма "Спилит", која је две године у Врању производила намештај, престала је да ради. Радници кажу да су им понуђена решења о отказу. О одласку "Спилита" из града, руководство није обавештено, ни добављачи, као ни "Јумко", закупац просторија у којима су радили.

Машине и произведени намештај су у погону, кажу радници руске фирме "Спилит" у Врању, али не и власник и руководство. Радници су последњи пут радили у првој смени прошле среде, када су обавештени да су на колективном одмору. Решења за то нису добили.

"Ми смо револтирани радници, остали смо без посла, наша деца су остала без извора примања исто", каже једна радница "Спилита".

"Данас сам дошао да видим шта је с платом, они су рекли да већ добијамо отказ сви. Јесте ли добили решење о отказу? Нисам хтео још да потпишем отказно решење док нас не исплате", наводи један од радника.

Руска фирма је имала више добављача којима су репроматеријал у почетку редовно плаћали, а онда су одлагали рокове. Случајно су сазнали да фирма престаје да ради.

"Ми смо отишли тамо, наше робе је било у вредности једне четвртине дуговања коју смо повукли, до два милиона и триста педесет, колики је био укупан дуг, ми смо били принуђени да узимамо неке репроматеријале које су они користили у својој производњи", наводи Бранислав Станковић, директор и сувласник фирме "Сик".

Ни руководство града није обавештено о престанку производње у "Спилиту", незванично су сазнали да су руски произвођачи напустили град.

"Руководство града покушава да ступи у контакт са свим релевантним представницима руске фирме, међутим, на наше позиве и дописе они не одговарају", каже Ненад Величковић, помоћник градоначелника за привреду.

Како сазнајемо, "Спилит" није отказао закуп "Јумкових" просторија, нити су их обавестили о раскиду уговора о закупу. До сада су, кажу у "Јумку", све обавезе редовно измиривали.

Руска фирма је у Врању пословала две године, производили су намештај, запошљавали 300 радника. Планирали су да у Слободној зони саграде фабрику, прошире производњу, запосле нове раднике.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво