Руска фирма отишла из Врања, око 300 радника без посла и плата

Руска фирма "Спилит", која је две године у Врању производила намештај, престала је да ради. Радници кажу да су им понуђена решења о отказу. О одласку "Спилита" из града, руководство није обавештено, ни добављачи, као ни "Јумко", закупац просторија у којима су радили.

Машине и произведени намештај су у погону, кажу радници руске фирме "Спилит" у Врању, али не и власник и руководство. Радници су последњи пут радили у првој смени прошле среде, када су обавештени да су на колективном одмору. Решења за то нису добили.

"Ми смо револтирани радници, остали смо без посла, наша деца су остала без извора примања исто", каже једна радница "Спилита".

"Данас сам дошао да видим шта је с платом, они су рекли да већ добијамо отказ сви. Јесте ли добили решење о отказу? Нисам хтео још да потпишем отказно решење док нас не исплате", наводи један од радника.

Руска фирма је имала више добављача којима су репроматеријал у почетку редовно плаћали, а онда су одлагали рокове. Случајно су сазнали да фирма престаје да ради.

"Ми смо отишли тамо, наше робе је било у вредности једне четвртине дуговања коју смо повукли, до два милиона и триста педесет, колики је био укупан дуг, ми смо били принуђени да узимамо неке репроматеријале које су они користили у својој производњи", наводи Бранислав Станковић, директор и сувласник фирме "Сик".

Ни руководство града није обавештено о престанку производње у "Спилиту", незванично су сазнали да су руски произвођачи напустили град.

"Руководство града покушава да ступи у контакт са свим релевантним представницима руске фирме, међутим, на наше позиве и дописе они не одговарају", каже Ненад Величковић, помоћник градоначелника за привреду.

Како сазнајемо, "Спилит" није отказао закуп "Јумкових" просторија, нити су их обавестили о раскиду уговора о закупу. До сада су, кажу у "Јумку", све обавезе редовно измиривали.

Руска фирма је у Врању пословала две године, производили су намештај, запошљавали 300 радника. Планирали су да у Слободној зони саграде фабрику, прошире производњу, запосле нове раднике.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(петак, 24. мај 2019, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

Normalna stvar

Svaka firma moze jedan dan propasti.
UBelgiji u zadnjih godina zatvoreno mnogo fabrika a nijedna nije bila Ruska.
Pa redom Ford . OPEL .RENAULT hiljade i hiljade radnika.Sve je to drzava Bellgija morala rijesiti.
Jedan dio je prijevremeno penzionisano a drugi naa biro rada uz pristojnu naknadu.
Vi svaku stvar gledate kroz politiku
i to politiku jos iz hladnog rata.
Borite se i glasajte za bolji zivot i ekonomsku politiku, ko bolju nudi.

(петак, 24. мај 2019, 09:12) - Боки [нерегистровани]

Свашта

 Шта је са вама?
Ово је приватна фирма из РФ која је могла из било ког разлога престати да ради. Политика Руске Федерације је једино меродавна за то шта Русија мисли и како вреднује Србију и Србе.

Посебна је прича о промашености неолибералне тржишне економије која се ослања на "стране инвеститоре" да ће било шта поправити - неће. Они су и дошли због ниских плата, никаквих синдиката и сл. и одговара им управо то стање. Тајланд је нпр. пун "инвеститора", а истовремено земља са највећим раслојавањем, и хрпом сиротиње испод сјајних небодера, а нису имали никакве ратове нити разарања дуги низ деценија.

(петак, 24. мај 2019, 05:46) - Bagzi [нерегистровани]

Pismo Putinu

Dragi moji Vranjanci, vi da napisete jedno pismance gospodinu Putinu i ministru spoljnih poslova Rusije, ambasadi Rusije u Beogradu, ministru privrede Rusije, vama ce se za tri dana vrati gazda da izmiri dugovanja nastavi sa radom ili zvanicno zatvori svoj biznis a na kraju moda dobijete novog poslodavca koji ce nastaviti biznis, u potpisu svih trista radnika, sretno.

(четвртак, 23. мај 2019, 22:18) - anonymous [нерегистровани]

@Crnogorac

Има једна стара пословица, али ви сте модерни, заборављате историју, јер вам ту нешто смета... Каже "Једна ласта не чини пролеће"

(четвртак, 23. мај 2019, 21:31) - anonymous [нерегистровани]

Sta ste ocekivali, postenje

Nista neobicno za ruse. Generalno ruski "biznismeni" su mafijasi. Kako posluju u Rusiji tako i kod nas, otmi sto mozes, sto pre i sto brze. Ovo nas ocekuje i sa Naftagasom, samo dok izvuku sto mogu a onda katanac.

(четвртак, 23. мај 2019, 20:52) - anonymous [нерегистровани]

Niko nam nije kriv

Tu smo

(четвртак, 23. мај 2019, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

E boze

Da li cu nekad procitati da je neka firma-fabrika otvorena u najlepsem mestu Vojvodine Vrscu.

(четвртак, 23. мај 2019, 19:13) - anonymous [нерегистровани]

Subvencije

Subvencije su pravi potez.

(четвртак, 23. мај 2019, 19:01) - Crnogorac [нерегистровани]

Rusofili

Gde ste rusofili? :)

(четвртак, 23. мај 2019, 18:15) - Cedomir Radovic [нерегистровани]

Komentar za fabriku

U ekonomiji postoji samo 1 zakon-zakon trzista!