Панчево: Нова опрема у "Петрохемији"

После два месеца у ХИП "Петрохемији" успешно је завршен ремонт постројења. На овај начин обезбеђен је безбедан и стабилан рад производних фабрика у наредном периоду, а повећан је и капацитет производње, што ће допринети бољој конкурентности на иностраном тржишту.

Запослени у Петрохемији током прошле године произвели су 395.000 тона различитих производа, од којих је 90 одсто намењено иностраном тржишту. Остварен је укупан приход од 328 милиона евра.

Нова опрема допринеће ефикаснијем трошењу енергије и повећању ефикасности рада што ће утицати и на бољу заштиту животне средине. Приоритет у наредном периоду биће боља обученост запослених због нових технологија које ће се и даље унапређивати.

"После оволико година ми смо успели да извршимо једну реинструментацију, да подигнемо наш ниво контроле, а самим тим и руковање процесом на један светски ниво, тако да је сад одзив наших људи у контроли процеса, односно њихова реакција на дате промене много су брже и спроводе се у тренутку", каже Предраг Булић, пословођа у погону "Етилен".

Највећи појединачни радови вредни 8,5 милиона евра још се обављају у фабрици полиетилена високе густине и ускоро ће се завршити све неопходне грађевинске припреме.

"Монтажа опреме се очекује да почне у првој недељи јуна и четврта дорадна линија која ће омогућити већи капацитет фабрике за око 23 одсто, односно повећање производње са садашњих 90.000 тона на 110.000 тона годишње би требало да се заврши и да се пусти у рад у октобру ове године", наводи Велимир Унковић из ХИП Петрохемија - Панчево.

У току је и пробни рад немачке линије за паковање готових производа и облагање палета фолијом чији ће капацитет бити 20 тона на сат.

Укупна вредност свих ремонтних радова је око 20 милиона евра и то је у последње три деценије највећа инвестиција у Петрохемији, а новац је обезбеђен из сопствених извора захваљујући добром раду у претходном периоду.

Са новом технологијом у прозводњи и повећаним капацитетом фабрике око 1400 радника Петрохемије са више оптимизма чекају стратешког партнера који би требао да им омогући још успешнији рад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво