Чиста вода за мештане Доње Каменице

У Доњој Каменици код Ваљева, почела је са радом фабрика за прераду воде за пиће. Решавање проблема водоснабдевања у овом селу покренуто је још осамдесетих година прошлог века, а само опремање постројења, са прекидима, трајало је петнаестак година.

Постројења за прераду питке воде у Доњој Каменици код Ваљева коначно је у функцији. Без свечаних отварања, која су обележила изградњу овог објекта у неком ранијем периоду, након вишедеценијских одлагања, вода за пиће кренула је у оближња домаћинства.

"Вода је после тридесет година стигла у Каменицу", каже Вукашин Плећић из Доње Каменице. "Народ је задовољан у целости. Као техничку воду користили смо језерску воду задњих петнаест, двадесет година. Сад је много лакше."

Око 190 домаћинства биће снабдевено водом за пиће. Ваљевски водовод је издвојио 15 милиона динара како би каменички водовод прорадио. Посао је завршен за пола године.

"Нешто опреме је већ било ту, али није стављено у функцију", каже Ђорђе Милановић, директор ЈКП Водовод у Ваљеву. "Набавили смо додатну опрему која је била неопходна да би се постројење пустило у рад. И заиста врло брзо је завршено. И оно што је битно, Завод за јавно здравље урадио је све неопходне анализе. Вода је врло доброг квалитета. Још увек смо у фази пробног рада, али фабрика ради готово пуним капацитетима. Већ 70 одсто корисника је прикључено на мрежу и имају питку воду. Режим пробног рада ће важити све док све кориснике не прикључимо практично."

Након домаћинстава у центру Доње Каменице, воду за пиће из водовода очекују у целом селу, као и у неколико околних, одакле стижу молбе мештана.

Требало би да прође главним путем, а за прикључке није никакав проблем", каже Бранко Јанковић из Доње Каменице, "и ми смо ради да учествујемо у том пројекту."

У Каменичком језеру има довољно сирове воде за снабдевање овог краја. Водовод у Каменици тренутно прерађује 10 литара у секунди, а технички капацитети су двоструко већи. Мештани се надају да најављени пројекти водоснабдевања околних села, неће потрајати,к ао и сама изградња водовода.

 

--

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво