Преполовљен род малина у деловима ивањичке општине

Прошлонедељни снег и град који је падао у недељу оштетили су готово 90 одсто малињака у ивањичкој општини. Према првим проценама, род на тим парцелама биће преполовљен.

На хиљаду метара надморске висине Милијан Ђурашевић из Рзиња узгаја малине. Снег, ниске температуре и град причинили су велику штету у воћњаку од четрдесет ари. Каже да му је страдало више од седамдесет одсто очекиваног рода.

Слично је и у нижим пределима. Од града су страдали засади у Лукама, Приликама, Буковици.

Од око 1200 хектара, колико је под засадима малине у ивањичкој општини, непогоде су узроковале штете на скоро деведесет одсто површине. Мало је тога што воћари могу да учине да би се штете умањиле.

Последњих година у ивањичком крају повећава се број засада под малином али просечна производња опада.

Прошле године износила је око 100 килограма по ару. Непогоде ће засигурно умањити овогодишњи род а прве процене су да ће бити упола мањи, тачније око 50 килограма по ару. Прецизнија ће се знати већ средином јуна када на род стижу прве малине из нижих предела.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво